Sarıçiçek, Yeşil Dönüşümde Oyun Değiştirici Alanlara Dikkat Çekti

28 Mart 2024

Sarıçiçek, Yeşil Dönüşümde Oyun Değiştirici Alanlara Dikkat Çekti

Genel Sekreter Yardımcımız Hanzade Sarıçiçek, Afet ve Acil Durum Teknolojileri Platformu (AFETTEK) tarafından düzenlenen İklim, Tarım ve Çevreyle Bağlantılı Afetler ve Teknolojiler Paneli’nde yer aldı.

Başkent Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ve AFETTEK Platformu Genel Koordinatörü Ömür Kızılarslan’ın moderatörlüğünü üstlendiği panelde Başkent Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hakan Özkardeş, TED Üniversitesi (TEDÜ) Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, Başkent Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil açış konuşmalarını yaptı.

İTÜ Afet Yönetimi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Acil Durumlar ve Dayanıklılık Programı Proje Koordinatörü Çağatay Çebi’nin de konuşmacı olarak yer aldığı panelde TTGV adına konuşan Sarıçiçek, iklim teknolojileri alanında dünya ve Türkiye’yi analiz eden İklim Teknolojileri Radarı’mızda yer alan bilgi ve bulguları aktardı. İklim değişikliğine sebep olan beş büyük sektörü ve TTGV’nin bu alanda yaptığı çalışmaları vurgulayan Sarıçiçek, enerji üretimi sistemlerinin değişmesinin kritik bir konu olduğuna, enerji depolama, yeşil hidrojen üretimi, yeni nesil nükleer teknolojilerin oyun değiştirici olmasının beklendiğine dikkat çekti. Tarım sektörünün hem iklim değişikliğine etkisi hem de iklim değişikliği sonuçlarından çok yüksek olduğunu, artan doğal afetler ve su krizi nedeniyle sürdürülebilir gıdaya erişimin öncelikli konulardan olduğunu ve bu alandaki teknolojilerin öneminden bahsetti. Deprem ve kentsel dönüşüm projelerinde ortaya çıkan atık molozun geri dönüşümü ve sektörde tekrar kullanımına dair TTGV ile paydaşlarının geliştirdiği projelere değinen Sarıçiçek, Türkiye’nin teknik ve coğrafi kapasitesinin önemli bir fırsat alanında olduğuna değindi.

 

TTGV e-bültenine katılmak ve bizden haberdar olmak için kayıt olabilirsiniz.