TTGV Bülten | Aralık 2023

31 Aralık 2023

TTGV Bülten | Aralık 2023

Neler Yaptık?

Faaliyetlerimiz & Etkinliklerimiz

 
İklim Teknolojileri Radarı Versiyon II Yayınlandı
İklim değişikliğinin nedenlerini ve etkilerini azaltma odağında fırsatlarla uyumlu 5 ana sektör endüstriyel üretim, enerji, inşa edilmiş (yapılı) çevre, mobilite, tarım/gıda/orman özelinde teknolojiler güncellenmiş ve bu sektörleri etkileyen yatay teknolojiler CO2 yakalama kullanım ve depolama, akıllı üretim ve dijitalizasyon, endüstriyel simbiyoz, kaynak yönetimi, yenilikçi finansman ve iş modelleri eklenerek İklim Teknolojileri Radarı Versiyon II içerisinde sunulmuştur.

İklim Teknolojileri Radarı Versiyon II'yi buradan okuyabilirsiniz.
 
 
“Dünyada Değişen Enerji Jeopolitiği, İklim Krizi & Türkiye” temalı IICEC Konferansı’na Katılım Sağladık.
Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından Sabancı Center’da düzenlenen, değişen enerji jeopolitiğinin ele alındığı “Dünyada Değişen Enerji Jeopolitiği, İklim Krizi ve Türkiye” temalı konferans ve panelde, yeni gelişmeler ışığında değişen enerji jeopolitiği iklim krizi ve tüm bu konuların Türkiye’ye etkileri konuşuldu. Konferans kapsamında ayrıca, IICEC tarafından hazırlanan “IICEC-Türkiye Yeşil Hidrojen Raporu 2023” lansman sunumu da yapıldı.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar ve Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol'un da konuşmacı olarak yer aldığı Konferans'ta Türkiye ve Dünya'da mevcut duruma dair değerlendirmeler yapılırken 2030 ve 2050 hedeflerinden detaylıca bahsedildi.

Sanayi, ulaşım ve binalarda enerji verimliliğinin öncelikli bir şekilde teşvik edileceğini belirten Bakan Bayraktar; hidrojen, kritik madenler, depolama, iletim ve dağıtım elektrik şebekelerinin güçlenmesi ve dijitalleşme teknolojilerine yatırımların olacağına değindi.
 
COP28'de  “Türk Sanayisinin Yeşil Dönüşümü: Fırsatlar ve Gereklilikler” Panelini Düzenledik
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) kapsamında bu yıl 28. düzenlenen iklim konferansı COP’da TTGV olarak “Türk Sanayisinin Yeşil Dönüşümü: Fırsatlar ve Gereklilikler” paneline ev sahipliği yaptık.

Moderatörlüğünü Paydaş İlişkileri Danışmanımız Özge Özbilgin’in gerçekleştirdiği panelde, Genel Sekreter Yardımcımız Hanzade Sarıçiçek, TTGV’nin iklim teknolojilerine yönlendirdiği çalışmalarının global ve lokal gerekçelerinin yanı sıra, önümüzdeki dönemde aktif olmaya devam edecek programlar hakkında gelişmeleri paylaştı.

İklim teknolojileri alanında global trendleri ve gelişmeleri takip ettiğimiz, odak çalışma alanlarımızdaki kamu ve özel sektör aktörleriyle mevcut ilişkilerimizi derinleştirdiğimiz ve yeni bağlantılar kurduğumuz COP28'de yenilenebilir enerji kapasitesinin ve enerji verimliliğinin arttırılması, karbon yakalama ve diğer azaltım teknolojilerinin hızlandırılması, 2050 ortalarına kadar sıfır ve düşük karbonlu yakıtlar kullanan net sıfır emisyonlu enerji sistemlerine geçiş konuları öne çıktı. 
 
Alternatif Protein Teknolojileri Çalışmalarımız Devam Ediyor
Alternatif Protein Teknolojileri derin analiz çalışmamız kapsamında alan uzmanları ile görüşmeler devam etmektedir. Bu kapsamda, Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümü ziyaret edilmiştir ve Prof. Dr. Vural Gökmen ve Dr. Aytül Hamzaoğlu ile bitki bazlı proteinlerin biyo-yararlanımlarının arttırılması kapsamında yapılan çalışmalar hakkında görüşme gerçekleştirdik.

Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Dr. Öğr. Üyesi Nur Yazğan’ın kurucusu olduğu NFS Global Gıda Teknolojileri ve Danışmanlık Limited Şirketi tarafından üretimi yapılan bitki temelli yoğurtların üretim süreçleri yerinde inceledik ve bilgi alışverişinde bulunduk.
 
Eko Üretim Programı Faz-2 Kapsamında Eğitimlerimizi Tamamladık
TTGV Eko Üretim Programı Faz-2 Kapsamında düzenlediğimiz eğitimlerin sonuncusunu 7 Aralık'ta Manisa OSB'de gerçekleştirdik.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi koordinatörlüğünde, Zafer Kalkınma Ajansı iş birliğinde gerçekleşen eğitimde GTE Danışmanlık tarafından firmalara AB Yeşil Mutabakatı, Düşük Karbon Ekonomisi, Mevcut Finansman Kaynakları gibi konularda bilgi verildi.

TTGV e-bültenine katılmak ve bizden haberdar olmak için kayıt olabilirsiniz.