Nanobiz'den belediyelere biyolojik "uyarı" sistemi

Kaynak: Dünya Gazetesi, 26 Aralık 2011

Özüm Ars, ANKARA

Nanobiyoteknoloji, biyolojik algılama ve biyosensörler alanında faaliyet gösteren Nanobiz, Ar-Ge ile geliştirdiği ürünlerin pazarlamasına ağırlık verecek. Şirketin Genel Müdürü Zeynep Öktem, herhangi bir zararlı mikroorganizmanın bulunması halinde son kullanıcıya bilgi veren erken uyarı sistemlerini ürünleştireceklerini ve ürünü Türkiye çapında tüm belediyelere tanıtacaklarını anlattı.

Ar-Ge projelerini yürütürken devletin sağladığı teşvik fonlardan yararlandıklarını belirten Öktem, bugüne kadar dört TÜBİTAK TEYDEB, iki TTGV ve bir de SAN-TEZ projesi bitirdiklerini söyledi. Avrupa Birliği 7. Çerçece Programları için yoğun bir faaliyet içinde olduklarını ifade eden Öktem, Eureka Programları kapsamında da yabancı bir şirket ile ortak Ar-Ge projesi yürüttüklerini dile getirdi. Biyosensörler konusunda yürüttükleri TEYDEB ve TTGV destekli Ar-Ge projelerinden birinin sonucu olarak ortaya çıkan sütte pastörizasyonu ölçen bir kit geliştirdiklerini belirten Öktem, “Sensobiz’i yurtiçinde süt üreticilerine pazarlıyorduk, yurtdışında İtalya başta olmak üzere görüşmelerimiz var. 2012’de ihracata ağırlık vereceğiz” dedi.

İstikrarlı büyüme ve bilgi birikimiyle hedef bölge ülkeler

Kaynak: BT Haber, Yeşim Çinioğlu Cerit, 12 Aralık 2011

Sektörün eski oyuncularından olan Akademi Yazılım, büyüme grafiğiyle hedefini bölgesel arenaya taşımaya hazırlanıyor.

Sigorta sektörüne bilgi teknolojilerine dayalı kurumsal hizmetler sunmak amacıyla kurulan ve on beş yıllık geçmişi ile sektörün en eski şirketlerinden biri olan Akademi Yazılım, son altı yıldaki büyüme grafiği ile dikkat çekerken hedeflerini de bölgesel oyuncu olma noktasına taşıyor. Sigorta sektörünün tüm branşlarına yönelik sağladığı çözümlerle öne çıkan ve Türkiye'de sigorta pazarının üçte birine hizmet veren şirket, bu yıl, Türkiye'nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerini belirleyen "Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye 2011 Programı"nda da yüzde 300'lük büyüme ile yer aldı. Yeni hedefleri üzerine konuştuğumuz Akademi Yazılım Genel Müdürü Bahadır Emre Omacan da, büyüme süreci ve 2012 ajandalarını aktardı. On beş yıl sonra bu süreçte yaptıkları yatırımların geri dönüşlerini aldıklarını belirten Omacan şöyle konuştu: "Akademi'de biz 2005 yılında sektörün kapsamadığımız büyük kısmını oluşturan elementer branşlar dediğimiz mal ve kaza sigortaları branşlarına hizmet vermek üzere bir karar aldık. Bu dönemde TTGV, TÜBİTAK Ar-Ge destek fonları ile de bir kurumsal sigortacılık çözümü platformu geliştirmek için yatırımlarımıza başladık. 10 milyon TL'lik bir yatırım yaptık ve yeni bir platform elde ettik. Elementer sigortacılık ürünümüzü 2008 yılı içinde tamamladık. Ondan önceki altı yılda da ikinci nesle gelmiş olan ürünlerimizde pazarda yaygın bir kullanıma sahip olduk. 2010'a geldiğimizde ise Akademi, sigortacılığın büyün alanlarına uçtan uca çözüm sağlayan tek çözüm sağlayan tek çözüm sağlayıcı tek şirket statüsünü kazandı” diye konuştu.

Varlıbaş'ın 'göz' bebeği Çin'den Peru'ya lens satıyor

Varlıbaş, inşaat yatırımlarıyla tanınan bir marka. Ama Süleyman Varlıbaş'ın en büyük oğlu kendisine, aile işinden çok farklı bir kariyer seçmiş. Göz hekimi olan Ercan Varlıbaş, İran'dan Japonya'ya, Peru'dan Çin'e toplam 52 ülkeye lens ihracatı yapan bir girişimci.

Ercan Varlıbaş, son yıllarda inşaat sektöründe hızlı yükselen şirketlerden Varlıbaş'ın veliahtlarından..Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş'ın en büyük oğlu. Ercan Varlıbaş kendisine, aile işinden çok farklı bir kariyer rotası çizmiş. 1967 yılında Trabzon'da doğan Varlıbaş, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirerek göz hastalıkları uzmanı olmuş. Ama doktorluk yerine ticareti seçen Varlıbaş, kendi deyimiyle 'resmi olarak hiçbir hastayı muayene etmeden' göz hekimliğinden istifa etmiş.

"Ticaret yapmak istiyordum. Bu nedenle doktorluğu bıraktım" diyen Varlıbaş, 1997 yılında Varlıbaşlar Sağlık Yatırımları (VSY) şirketini kurmuş. İlk aşamada yurtdışından aldığı temsilciliklerle lens satışı ve pazarlaması gerçekleştiren Varlıbaş, 2008 yılında, göz içi lensi üretimi yapmaya karar verdiklerini söylüyor.

Aldığı bu karar ile İstanbul Ataşehir'de fabrika kurduklarını belirten Varlıbaş, "VSY'nin sektöründe küresel bir oyuncu olarak yer almasını istiyoruz. Dünya göz içi lens pazarında, yerli bir firma olarak söz sahibi olacağız" diyor.

Amatör Yazarlara Özgür Bir Platform

Kaynak: Hürriyet Ankara Eki, 27 Temmuz 2011

Türkiye, Idefix'in gelecek yıl hayata geçireceği Açık Kitap Projesiyle, bireysel yayıncılıkla tanışacak. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Türkiye'yi e-kitap teknolojisiyle tanıştıran Idefix.com, amatör yazarlara e-kitaplarını üretebilecekleri araçlar ve yayınlayabilecekleri özgür bir platform sunuyor.

Basılması Riskli Kitaplar e-Kitap ile Okuyucuya Ulaşacak

Türkiye'nin E-kitap Platformu olarak isimlendirdikleri e-kitap projesinin çalışmalarına 2009 yılından itibaren başladıklarını belirten Idefix Direktörü Bora Ekmekçi, "Proje, TTGV ve TÜBİTAK'ın da teşviğini aldı. Açık Kitap Projesi ile yayınevlerine ulaşamayan, ulaşsa dahi kitabının basılması yayınevlerince riskli bulunan binlerce amatör yazara, ürettikleri içeriği e-kitap formatında özgürce yayınlama şansı vermek istedik" dedi.

Ar-Ge projelerinde öncülük ediyor

Kaynak: EkoHaber, 7 Temmuz 2011

Coşkunöz Metal Form firması, 2010 yılında Sanayi Bakanlığı'ndan Ar-Ge Merkezi unvanını aldı.. Yarım yüzyılı aşan sanayi tecrübesi ile metal şekillendirme ve makine sektöründe çalışmalarını aralıksız sürdüren Coşkunöz Metal Form, 60'ın üzerindeki Ar-GE kadrosuyla, ürün tasarımındaki yenilikleri ve teknolojik düzeydeki ilerlemeleri ile faaliyet alanlarında ve sektöründe fark yaratmaya devam ediyor.

2006 yılında kurulan Uludağ Üniversitesi ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde Ar-Ge faaliyetlerine başlayan Coşkunöz Metal Form, 2010 yılında Sanayi Bakanlığı'ndan "Ar-Ge Merkezi" ünvanını aldı.

Şu anda 60'ın üzerindeki Ar-Ge kadrosuyla çalışmalarına artan bir ivme ile devam ettiklerini vurgulayan Coşkunöz Metal Form A.Ş. Genel Müdür Teknik Yardımcısı Erdem Acay, projelerinde bilimsel ve teknolojik düzeyi her zaman üst seviyede tutmayı hedeflediklerini söyledi.

30 çeşit ev yemeğini oda sıcaklığında 1 yıl ömürlü üretti, ABD'ye kadar uzandı

Kaynak: Hürriyet Ekonomi, ekobi, Sadi ÖZDEMİR, 5 Temmuz 2011

Kimyacı Güliz Kanuni Tunçay, İTÜ'deki hocalarıyla 30'a yakın yemek ve tatlıyı oda sıcaklığında '1 yıl dayanabilir steril' üretmeyi başardı. Easyfood markasıyla Migros, Metro, Tesco Kipa raflarına giren ürünler ABD'de de satılmaya başlandı. Şimdi pişirmeyi yapan makine için uluslararası patent alıyor.

Babası Müfit Kanuni, Türkiye'nin duayen kimyacılarından olan ve kendisi de kimya mühendisliğini bitiren Lyra Gıda Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Güliz Kanuni Tunçay, İTÜ'deki öğretim üyeleriyle araştırma geliştirme projesi yaptı, 30'a yakın yemek ve tatlıyı oda sıcaklığında 1 yıl dayanabilir 'steril tüketime hazır' üretmeyi başardı. Easyfood markasıyla Migros, Metro, Tesco Kipa raflarına giren ürünler internet kanalıyla da ABD'de satılmaya başlandı. Şimdi steril pişirme için geliştirilen makineye de uluslararası patent alınıyor.

Yemeğe dolaylı bulaştım

Güliz Kanuni Tunçay, şöyle başlıyor anlatmaya: "1981 İTÜ Kimya Mühendisliği mezunuyum. Biz Rumeli kökenliyiz ama Zonguldaklıyız. Babam da kimya mühendisi ve uzun yıllar birlikte çalıştık. Kendisinin bir ortaklığı vardı, kimyanın ne olduğunu onunla anladım ve sevdim. İlk başta detarjan türü üretimler, sonra endüstriyel kimyasallar üreten Erksan Kimya'da çok ortaklı bir yapı içinde çok başarılı işler yaptık. Ben de orada laboratuvarda başlayıp, satın alma müdürlüğü ve gurubun bir şirketinde genel müdürlük, sonra da başkan yardımcılığı yaptım. Ardından da eğitim hizmetleri için Lyra'yı kurduk ve bir süre sonra Lyra ile uluslararası şirketlere de eğitimler vermeye başladık. Bu yapı içinde de güzel bir restoran açtık. Yemeğe öyle dolaylı bulaştım."

Teknodrom, ödüllü projeleriyle yurtdışı pazarlarda iddiasını artırdı

Kaynak: GKobitv.com

GEBZE - Türkiye'de robotik otomasyona dayalı projelerin büyük bölümünde adı geçen Teknodrom, geçen yıl 9. Teknoloji Ödülleri'nde orta ölçekli süreç kategorisinde ödül kazanan "Hayalden ürüne-robotik ileri malzeme ile üretim" adlı Ar-Ge projesi ve diğer inovatif projeleriyle, önümüzdeki dönemdeki ihracatını artırmayı hedefliyor.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) Teknopark bünyesinde 2003 yılında Ar-Ge şirketi olarak kurulan Teknodrom, başta kompozit, otomotiv ve makine imalatı olmak üzere, gıda, tekstil, mobilya ve beyaz eşya gibi birçok sektöre yönelik çalışma yürütüyor. Bugüne kadar birçok Ar-Ge projesine imza attıklarını ifade eden Teknodrom Robotik Uygulamalar ve Otomasyon firmasının Ar-Ge Departmanı'ndan Mekatronik Mühendisi Serhat Tanrıverdi, şimdiye kadar 15 tane Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) projesini hayata geçirirken, 11 tane de patent başvurusu yaptıklarını söyledi.

İngiltere'de 100 Yıl Sonra Kurulan İlk Bankanın Kart Teknolojisine Türk Damgası

Kaynak: Hürriyet, 12 Eylül 2010

İngiltere'de 100 yıl aradan sonra ilk kez bankacılık lisansı verilen Metro Bank'ın rekabette öne çıkardığı ‘15 dakikada nakit ve kredi kartı' teknolojisini Türk teknoloji şirketi Verisoft kurdu. Verisoft Genel Müdürü Onur Alver, anında kart hizmetinin çok ilgi gördüğünü, şu anda 3 İngiliz bankası ile daha görüştüklerini söyledi.

İNGİLTERE'de 100 yıl aradan sonra kurulan ilk banka olma özelliğini taşıyan, Londra'daki ilk şubesinde hesap açan müşterilerine 15 dakikada nakit kart ve kredi kartı vermesi ile dikkat çeken Metro Bank'ın, bu hizmetinin arkasında Türk teknoloji şirketi Verisoft yer aldı. Verisoft Genel Müdürü Onur Alver, bankacılık sektörünün son derece doymuş olduğu ve yeni bir oyuncunun kendisine yer bulmak için yenilikçi fikirlere ihtiyaç duyduğu İngiltere'de Metro Bank'ın farklılaşmak için tanıtımlarında öne çıkardığı anında kart teknolojisini Verisoft'un sağladığını söyledi.

Türkiye E-Kitap Platformu Projesi

Elektronik Bilgi İletişim A.Ş. ‘nin altında 1998 yılından bu yana faaliyet gösteren idefix.com markası, TTGV tarafından desteklenen “Türkiye e-kitap Platformu Projesi” ‘nde birinci faz hedeflerini tamamlayarak çalışmanın ilk meyvelerini almaya başladı.

2010 Mayıs ayı itibarıyla Türkiye’nin ilk yasal e-kitaplarının online olarak satışına başlanan sitede şu an için 65 adet yayınevinin 481 adet e-kitabı okurlarını bekliyor. Yayınevlerinden çeşitli formatlarda idefix’e ulaştırılan kitaplar, kurulmuş özel bir ekip tarafından uluslararası bir standart olarak kabul gören epub e-kitap formatına çevrilerek yayına hazır hale getiriliyor. Sonrasında Adobe firmasına ait bir Dijital Haklar Yönetimi  çözümünden faydalanılarak, e-kitapların satışı ve güvenli olarak son kullanıcıya ulaştırılması sağlanıyor.

Türk Bilişim Şirketi Bizitek, 2010 yılında %65 Büyümeyi Hedefliyor

Bizitek, 2 Temmuz Cuma günü, Les Ottomans otelinde düzenlenen basın toplantısında Ericsson ile geçirdiği ilk yılını değerlendirdi. Başta Ericsson Türkiye Genel Müdürü Özgür Tohumcu ve Bizitek Genel Müdürü Murat Şahinoğlu olmak üzere, her iki şirketin üst düzey yöneticilerini bir araya getiren toplantı, Türk yazılım şirketi Bizitek’in dünya çapında elde ettiği başarıları gün ışığına çıkardı.

 Ericsson ile birleşmelerinin ardından hedeflerini büyüttüklerini belirten Bizitek Genel Müdürü Murat Şahinoğlu, Haziran 2010 itibari ile cirolarında %60 oranında bir artış gerçekleştirdiklerini söyledi. Birçok şirketin küçüldüğü ve kapandığı kriz döneminde, böyle bir sonuç yakalamanın büyük bir başarı olduğuna dikkat çeken Murat Şahinoğlu, Bizitek’in 2010 yıl sonu hedefinin %65’in üzerinde bir büyümeyi yakalamak olduğunu sözlerine ekledi.

Kısaca TTGV

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) kamu misyonu üstlenmiş, kar amacı gütmeyen, uzmanlaşmış özel bir kuruluştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin Dünya Bankası ile 5 Nisan 1991 tarihinde imzalamış olduğu “Teknoloji Geliştirme Projesi” İkraz Anlaşması kapsamındaki ilgili taahhüdünü karşılamak üzere kurulmuş, Kamu’nun Vakıf ve Dernekler ile ilişkilerini düzenleyen 5072 sayılı yasanın Ek-1 maddesi hükmünce bir “Kanunla Kurulmuş Vakıf “tır. TTGV’nin kurucuları 26 Özel Sektör Kuruluşu,6 Kamu Kurumu, 10 Şemsiye Kuruluş ve 14 Şahıstır. 15 üyeden oluşan bir Yönetim Kurulu tarafından yönetilmektedir.

detaylı bilgi için www.ttgv.org.tr